صنعت و بازار:کارشناسان و مسئولانی در بورس هستند که برای ورود شرکت های جدید و استارتاپ ها به بورس مانع تراشی می کنند و مخالف حضور آنها در بورس هستند و این مساله را در عمل نشان می دهند نه در صحبت و مقررات را طوری می بندند که قاعدتا برای ورود یک سری از شرکت ها و استارتاپ ها موانع زیاد و جدی ایجاد شود.
تعلل فرابورس در پذیرش استارتاپ ها مجید آنت، مدیر مالی شیپور در این زمینه میگوید: «شیپور» و ۳ استارتاپ دیگر ابتدای امسال و اوایل تابستان درخواست خود را به صورت کامل در چارچوب فرابورس برای پذیرش شرکت ها به فرابورس ارائه کرد و به صورت رسمی وارد فرایند پذیرش شد. جلسات متعددی را نیز بابت بررسی وضعیت کسب و کار «شیپور» و صورت های مالی و سایر مسائل مالی و حقوقی با کارشناسان مربوطه و مدیرانی بخش پذیرش فرابورس داشتیم. بعد از ارائه و تکمیل مدارک و پاسخ به سوالات در اواخر تابستان تاکنون جواب قطعی و مشخصی برای اخذ نتیجه نگرفته ایم.
وی افزود: در این میان یکی از استارتاپ ها توانست مرحله هیات پذیرش را پشت سر بگذارد؛ اما «شیپور» و دو استارتاپ دیگر همچنان منتظر برگزاری یا نتیجه جلسه هیات پذیرش است. گمانه زنی هایی گفته شده که هنوز نگرانی در مورد ورود استارتاپ ها به بورس وجود داشته باشد یا شاید چون فضای بازار سرمایه در نیمه دوم سال نزولی و پرتنش بوده محدودیت هایی در ورود شرکت ها وجود داشته یا صف درخواست شرکت ها طولانی بوده؛ ولی تا این لحظه مجموعه «شیپور» جواب مشخص و مکتوبی در این رابطه نگرفته و همچنان پیگیریم و امیدواریم بتوانیم سال آینده این مسیر را طی کنیم. ما در انتظاریم تا از سوی هیات پذیرش فرابورس اعلام شود که اصلا «شیپور» قابل بررسی در چارچوب فرابورس هست و در صورت مثبت بودن این سوال، وارد فرایند پذیرش شویم.
مانع تراشی دولتی برای بورسی شدن استارتاپ ها
سهراب دل انگیزان، اقتصاددان در این زمینه میگوید:کارشناسان و مسئولانی در بورس هستند که برای ورود شرکت های جدید و استارتاپ ها به بورس مانع تراشی می کنند و مخالف حضور آنها در بورس هستند و این مساله را در عمل نشان می دهند نه در صحبت و مقررات را طوری می بندند که قاعدتا برای ورود یک سری از شرکت ها و استارتاپ ها موانع زیاد و جدی ایجاد شود.
دلانگیزان ادامه داد: این در حالی است که باید تسهیل در مقررات و فرایندها صورت بگیرد تا اینها به بورس بیایند. سرمایه گذاران زیادی در سال های ۹۸ و ۹۹ به بورس آمدند ولی این افراد ذره ای در مقرراتشان تغییر ایجاد نکردند؛ نه در پذیره نویسی کردن و نه در عرضه اولیه و نه در ورود شرکت های جدید؛ به گونه ای که این پول بتواند به سمت تامین مالی برود و فقط باعث افزایش قیمت سهام به صورت غیرمنطقی نشود.
وی گفت: هیچ کسی در بورس تغییری در مقررات و تسهیلی در مقررات ایجاد نکرد تا شرایطی ایجاد کند که از این شرایط بتوان تامین مالی شرکت ها را انجام داد. بورس برای تامین مالی شرکت ها درست شده نه برای مبادله سهام دست دوم! بورس جایی برای تامین مالی است؛ اما چون بورس این کار را نمی کند بانک ها این کار را انجام می دهند و روش بانک ها هم چیزی نیست جز خلق پول.
دلانگیزان ادامه داد: پس قاعدتا تا زمانی که بورس وظیفه خود را به انجام نرساند نمی توانیم انتظار داشته باشیم که شرایط تامین مالی در کشور بهتر شود و قاعدتا رونق بازار سرمایه در این است که واحدها و شرکت های استارتاپی جدید را به بورس دعوت کند و برای آنها یک میز جدید و یک شرایط و تسهیلات جدید برای مبادله سهامشان ایجاد کند.