• امروز : سه شنبه - ۱۱ مهر - ۱۴۰۲
  • برابر با : 19 - ربيع أول - 1445
  • برابر با : Tuesday - 3 October - 2023
1
ساسان شاه ویسی، کارشناس اقتصادی

بودجه ۱۴۰۰ از صحت و سلامت برخوردار نیست

  • کد خبر : 597
  • ۱۵ دی ۱۳۹۹ - ۱۷:۴۹
بودجه ۱۴۰۰ از صحت و سلامت برخوردار نیست

صنعت و بازارپرس:ساسان شاه ویسی، کارشناس اقتصادی با تاکید بر ایجاد معیار متوازن برای منابع ارزی گفت: بودجه‌ریزی سال ۱۴۰۰ از صحت و سلامت برخوردار نیست که بخواهیم در این شرایط در گام نخست به تعیین تکلیف ارز بپردازیم. البته به طور کلی حرکت به سمت ارز تک نرخی اقدام بسیار درستی است و در […]

صنعت و بازارپرس:ساسان شاه ویسی، کارشناس اقتصادی با تاکید بر ایجاد معیار متوازن برای منابع ارزی گفت: بودجه‌ریزی سال ۱۴۰۰ از صحت و سلامت برخوردار نیست که بخواهیم در این شرایط در گام نخست به تعیین تکلیف ارز بپردازیم. البته به طور کلی حرکت به سمت ارز تک نرخی اقدام بسیار درستی است و در تمام دنیا این اقدام انجام شده و می‌تواند راهگشای اقتصاد کشور در شرایط فعلی باشد.

بودجه ۱۴۰۰ پر از اشکال است

وی افزود: اما چون دولت کسری بودجه دارد با حذف این ارز این کسری باید از محل قیمت‌گذاری جبران شود که با این اتفاق فشار بیشتری به مردم وارد خواهد شد. پس باید به تمام جوانب دیگر بودجه رسیدگی شود و بودجه پراشکال و بسیار مسئله‌دار ۱۴۰۰ از تمام جوانب بررسی شود تا ببینیم آیا با حذف ارز مورد نظر تبعات بیشتری گریبان گیر اقتصاد و مردم خواهد شد یا خیر. بهتر است صورت مسئله را پاک نکنیم.

ارز ۴۲۰۰ تومانی و بهانه مجلس برای کمک به دولت

شاه‌ویسی ادامه داد:همان موقع که ارز ۴۲۰۰ تومانی را مجلس تصویب کرد چرا از دولتمردان نپرسید این ارز را برای چه پیشنهاد کرده اید. بنابراین در حال حاضر هم باید از مجلس سوال کرد که چرا این قدر اصرار دارد تا به بهانه کمک به دولت و حمایت از آن به این سرعت می‌خواهد ارز را حذف کند. با وجود اینکه تک نرخی کردن ارز در تمام دنیا امری بدیهی است و ایران نیز باید در این راستا گام بردارد اما اینکه می‌خواهند با حذف ارز دولتی به دولت کمک کنند توجیه درستی نیست.

ارز ۱۷ هزار و پانصد تومانی چه قدر محتمل است؟

این اقتصاددان ادامه داد: این مسئله ممکن است برای بانک مرکزی زایش‌های جدید ایجاد کند و این نهاد به عنوان مجری هر سیاست ارزی دچار مشکل شود. طی روزهای گذشته رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد ارز ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومانی بسیار نامفهوم و گنگ است و باید برای آن دلایل مشخصی ارایه کرد. همچنین با اعلام وجود احتمالی ارز ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومانی شاهد بودیم که بازار طلا و ارز چگونه تحت تاثیر قرار گرفت.

ارز تک نرخی؛ چاره کار

شاه ویسی گفت: بنابراین با هر خبری مشاهده می کنیم که بازار چه عکس العمل هایی دارد. برای حرکت به سمت ارز تک نرخی باید بررسی کنیم که سازو کار آن که در قوه مجریه است آمادگی پذیرش دارد یا خیر. مهم ترین ساختار و ناظر بانک مرکزی است و ضرورت دارد دیدگاه و دغدغه متولیان بخصوص بانک مرکزی در اجرای این اقدام هم دیده شود.

وزارت صمت، بزرگ‌ترین مصرف‌کننده ارز

وی افزود: همچنین وزارت صمت به عنوان بزرگترین مصرف کننده ارز و بانک مرکزی به عنوان بزرگترین ارزدار کشور باید در مورد این موضوع با هم هماهنگی داشته باشند. به عبارتی برای تمام دستگاههای درگیر باید هماهنگی ایجاد شود. باید معیار متوازن برای منابع ارزی هم ایجاد کنیم. باید ببینیم سیاست تک نرخی کردن ارز در این شرایط معایب آن بیشتر است یا محاسن آن.

اصلاح نرخ ارز در بودجه ضروری است؟

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: در شرایط فعلی ضرروتی برای اصرار بر رسیدگی به نرخ ارز در لایحه بودجه وجود ندارد. باید کلیات بودجه پراشکال اولا حذف می‌‎شد و حال که ین اقدام انجام نشده است باید به تمام جوانب بودجه رسیدگی کرد و در مراحل بعدی برای ارز تصمیم گرفت. چون برای این اقدام در ابتدای امر هستیم باید بسیاری از جوانب را در نظر بگیریم. آیا می توان با همان ارزی که ۵ هزار خودروی مانده در گمرک ترخیص می شود گندم را هم ترخیص کنیم؟

شاه ویسی گفت: از سوی دیگر دولت سازمان برنامه و بودجه به این موضوع اذعان دارند که اگر می خواهید کالای اساسی را با ارز ۴۲۰۰ تومان وارد کنیم قادر به رساندن آن به دست مردم نیستیم. لذا تصمیم می گیرد که ورود کالای اساسی را با ارز نیمایی انجام دهد و سپس به شکل حمایتی یا صیانتی به قشر آسیب‌پذیر که عمده مصرف کنندگان آن ۷۵ درصد بازار را شکل می دهند به عنوان ذی نفعان اصلی کالاهای اساسی برخوردار باشند.

 تیم اقتصادی دولت و ضرورت هماهنگی

وی افزود:به نظر می رسد باید بین مدیریت اقتصاد ملی و هماهنگ کردن تیم اقتصادی به خصوص سیاست های پولی و ارزی منتخب بانک مرکزی نسبت به برنامه‌ریزی هایی که در سازمان برنامه و بودجه کشور تدوین شده هماهنگی ایجاد شود تا آستانه تحمل ساختار اقتصاد ملی نسبت به شوک ها و کاهش منابع ورودی و مدیریت منابع خروجی مدیریت شود.

لینک کوتاه : https://sanatvabazarpress.com/?p=597

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.