کمیل طیبی، اقتصاددان با اشاره به کاهش التهاب بازارها گفت: رشد قیمت ها در بازار ارز و به طور کلی بازارهای دارایی به این دلیل اتفاق افتاد که التهابی ادامه دار در یک سال اخیر ایجاد شد.
صنعت و بازار: این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه انتظار وجود این التهاب در بازار همواره تقویت شد، افزود: اما در حال حاضر از این انتظار کاسته شده و به دلیل اینکه این بازارها با هم موازی هستند در تمام بازارها این جریان حاکم شده است. افول التهاب تقاضاهای اضافه در بازارها به روند کاهشی قیمت ها کمک کرده و این روند به صورت ملایم ادامه دارد.
وی ادامه داد: اما عواملی که موجب شد تا افول التهاب در بازارها شکل بگیرد مربوط به تقویت و عمیق شدن مذاکرات و از سوی دیگر برجام و کاهش تنش هاست. در چرخه تورمی چه در بازار ارز چه در بازارهای دیگر این عوامل تاثیرگذار هستند. گسترش تجارت در آینده و توسعه روابط اقتصادی ایران با دیگر کشورها و کاهش تحریم ها را نیز باید به این لیست اضافه کرد.
طیبی ادامه داد: البته رونق تجارت و کاهش تحریمها نیز میتواند تقاضاهای جدید ارزی ایجاد کند که نباید از آن غافل شد. اگر در دستور کار دولت جدید انظباط مالی و کنترل رشد نقدینگی باشد از نوسانات ارزی جلوگیری و ثبات ارزی ایجاد میشود.
این اقتصاددان افزود: اما این روند نزولی ادامه دار نخواهد بود چراکه اقتصاد کشور خودش را با نرخ های فعلی ارز تطبیق داده است. شروط روانی و افزیش هزینه های اقتصادی به رشد نرخ ارز کمک خواهند کرد. نرخ های کنونی با شاخص های اقتصادی تطبیق دارند و به همین دلیل باید بیشتر به ثبات نسبی خوشبین باشیم تا ادامه دار شدن روند نزولی نرخ ها در بازارهای موازی. این در حالی است که خود تورم به منزله کاهش ارزش پول ملی است که نرخ برابری ریال را در برابر دلار یا یورو کمتر میکند یعنی نرخ ارز در بازار حقیقی افزایش مییابد. کاهش نرخ ارز به ۲۰ هزار تومان و پایین تر از آن هم امکان پذیر نیست و بعید است دولت هم این استراتژی را دنبال کند. چراکه شاخص های اقتصادی اجازه این کار را نمی دهند و تعیین قیمت به صورت دستوری جواب نخواهد داد. باید دید تعادل در بازار چگونه اجازه خواهد داد قیمت تعادلی ایجاد شود.